Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αττική και συγκεκριμένα στον Υμηττό το διήμερο εργαστήριο «Δασοπυρόσβεση και λειτουργία πεζοπόρων τμημάτων», στο οποίο συμμετείχαν 60 εθελοντές από εθελοντικές ομάδες-μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης. Ανάμεσά τους, δυναμική παρουσία είχε και η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης Ηλιούπολης, με εκπροσώπους της ομάδας να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις φάσεις του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Προγράμματος Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας (2024-26)», το οποίο υλοποιείται πανελλαδικά από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability). Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της “Πρωτοβουλίας 21” και υλοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.

Επιστημονικά υπεύθυνος και επικεφαλής του εργαστηρίου ήταν ο Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου, εντεταλμένος ερευνητής ΙΜΔΟ/ΕΛΓΟ Δήμητρα και ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, με την υποστήριξη στελεχών του WWF Ελλάς.


Στόχος του εργαστηρίου ήταν:
-Η εκπαίδευση των εθελοντών στην οργάνωση και λειτουργία πεζοπόρου τμήματος δασοπυρόσβεσης
-Η εξοικείωση με τεχνικές άμεσης και έμμεσης προσβολής αγροδασικών πυρκαγιών
-Η βιωματική κατανόηση βασικών εννοιών όπως η συμπεριφορά της φωτιάς, οι τύποι βλάστησης, οι καιρικές συνθήκες και η τοπογραφία, σε διαφορετικά χωρικά και χρονικά πλαίσια

Το διήμερο περιελάμβανε θεωρητικό μέρος με παρουσιάσεις και workshops κατά την πρώτη ημέρα, ενώ η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε πρακτική εξάσκηση στο πεδίο, με σενάρια δασοπυρόσβεσης και εφαρμογή πραγματικών τεχνικών.

Η Εθελοντική Ομάδα Ηλιούπολης δηλώνει περήφανη για τη συμμετοχή της σε αυτή τη σημαντική εκπαιδευτική δράση και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο έργο της προστασίας του Υμηττού, της εκπαίδευσης των μελών της και της συνεργασίας με άλλες ομάδες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μέσα από την ενεργή συμμετοχή της σε δράσεις όπως οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές του Έβρου (2022), των Δερβενοχωρίων (2022) και του Ξυλοκάστρου (2024), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης, αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς, της συνεχούς εκπαίδευσης και της συλλογικής ετοιμότητας.

