Ποιοι είμαστε

Η Ομάδα συστάθηκε το 1999, με πρωτοβουλία μιας «χούφτας» ανθρώπων και τη στήριξη του Δήμου Ηλιούπολης με την τότε επωνυμία “Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας Ηλιούπολης”.

Ιστορία

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης, είναι μία από τις πιο ιστορικές εθελοντικές ομάδες της Αττικής στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. 

Όλα ξεκίνησαν το 1999, με πρωτοβουλία μιας «χούφτας» ανθρώπων και τη στήριξη του Δήμου Ηλιούπολης. Τότε δημιουργήθηκε η Ομάδα μας,  με την επωνυμία “Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας Ηλιούπολης”. Η ίδρυσή της πραγματοποιήθηκε στα απόνερα  της πυρκαγιάς του Υμηττού το 1998, μίας καταστροφικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της όχι μόνο οικολογική καταστροφή, αλλά και τέσσερα θύματα.

Λίγα χρόνια αργότερα

Μετά από κάποια χρόνια, οι συνθήκες και οι διευρυμένοι πλέον τομείς δράσης, μεταξύ άλλων και η πυρόσβεση, οδήγησε στην αλλαγή του ονόματος της Ομάδας σε «Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ηλιούπολης». Με την ονομασία αυτή παρέμεινε γνωστή για 15 ολόκληρα  χρόνια.

Αναγνωρισμένη πλέον στον τομέα δράσης της, το 2017 γίνεται σωματείο και αποκτά τη δική της νομική υπόσταση, έχοντας την επωνυμία “Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης Ηλιούπολης”, με την οποία πορεύεται μέχρι και σήμερα.

Στιγμές που μας σημάδεψαν

Όλα αυτά τα χρόνια, η Ομάδα έχει συνδράμει σε πλήθος συμβάντων, σε ολόκληρη την Αττική. Ενδεικτικές, αλλά μεγάλου μεγέθους καταστροφές που κλήθηκε να επέμβει είναι οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα το 2007, την Ανατολική Αττική το 2009, του Υμηττού το 2015, του Καλάμου Αττικής το 2017 και αυτή της Κινέττας το 2018.

Μεταξύ των συμβάντων που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας, ήταν και η ιστορικότερη και πιο φονική πυρκαγιά που έχουμε ζήσει στη χώρα μας. Αυτή στον Νέο Βουτζά και το Μάτι το 2018.

Η ομάδα μας στάθηκε αρωγός και στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιούνιο του 2018. Το 2019, η φωτιά ξαναβρέθηκε στην «πόρτα μας» καθώς πέρασε από την Παιανία και έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή στην περιοχή της Καισαριανής. Έναν χρόνο αργότερα, η Ομάδα μας χρειάστηκε να συνδράμει στις πλημμύρες που έλαβαν χώρα στην Εύβοια και στοίχισαν τη ζωή  σε 8 ανθρώπους. Η τελευταία πυρκαγιά που πλήγωσε τον Υμηττό μας, ήταν το 2020 στην περιοχή του Καρέα.

Το καλοκαίρι του 2021, βρεθήκαμε στη Βαρυμπόμπη και τα Βίλια σε μία προσπάθεια κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς που έπληξε την Αττική. 

Και οι χειμώνες μας όμως δεν ήταν εύκολοι. Αρχή των ιδιαίτερων συνθηκών, πρωτόγνωρων για την πόλη μας ήταν η “Μήδεια” τον Φεβρουάριο του 2021. Το 2022, κληθήκαμε να συνδράμουμε σε αντίξοες συνθήκες με την κακοκαιρία “Ελπίς” τον Ιανουάριο, με αποχιονισμούς, ρίψεις άλατος, με κοπές δέντρων αλλά και μεταφορές ατόμων που βρίσκονταν σε ανάγκη.

Πλήθος ακόμη περιστατικών έχουν δώσει το δικό τους στίγμα στην ιστορία μας.

Τα παραπάνω συμβάντα που κληθήκαμε να συνδράμουμε, οι συνεχείς εκπαιδεύσεις αλλά και η αγάπη μας για το αντικείμενό μας, καθιστούν την Ε.Ο.Δ.Π Η. μία από της ιστορικότερες και πιο αξιόμαχες Ομάδες δασοπυρόσβεσης.

inbound5417723117059970422

Ανθρωπιστική Δράση

Η δράση μας δεν περιορίζεται μονάχα στον τομέα της Δασοπυρόσβεσης. Πολλές φορές έχει χρειαστεί να δείξουμε την κοινωνική μας ευαισθησία, έχοντας στο ενεργητικό μας, συνεργασίες και με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, όπως τους Γιατρούς του Κόσμου και τον Ερυθρό Σταυρό, παρέχοντας τις υπηρεσίες μας για τη συγκέντρωση και διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κοιτάζοντας το μέλλον

Ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει ως ομάδα, είναι να πρασινίσουμε τον Υμηττό μας, όπως και όπου αλλού οι πυρκαγιές στέρησαν τον φυσικό πλούτο με τη συμμετοχή μας σε αναδασώσεις. Επιπλέον, προσπαθούμε να εμφυσήσουμε και στους μικρούς μας φίλους την αγάπη για την προστασία του περιβάλλοντος με ημερίδες και παρουσιάσεις σε σχολεία.

Διοικητικό Συμβούλιο

Βογιατζόπουλος Σταμάτιος

Γενικός Γραμματέας

Αρβανίτη Μαρία

Αναπληρώτρια Γ. Γραμματέας

Κασώρης Παναγιώτης

Ταμίας

Κάτσος Αναστάσιος

Υπεύθυνος Αποθήκης & Υλικών

Μπουρμόγλου Γεώργιος

Υπεύθυνος Οχημάτων

Οχήματα

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 1
STEYR 14M14 4x4

 • Γ’ Τύπου Χωρητικότητας 5.000 lt νερού
 • 2 Αναπνευστικές Συσκευές
 • 1 Μηχάνημα Κοπής Ξύλου
 • 1 Μηχάνημα Κοπής Μετάλλου
 • 1 Βενζινοκίνητη Αντλία
 • 1 Ηλεκτρική Αντλία
 • Πλήρης Εξοπλισμός Αντιμετώπισης Δασικών & Αστικών Πυρκαγιών


ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2
IVECO BREMACH 4x4

 • Α’ Τύπου Χωρητικότητας 1.500 lt νερού
 • 1 Αναπνευστική Συσκευή
 • 1 Μηχάνημα Κοπής Ξύλου
 • 1 Halligan Tool
 • Πλήρης Εξοπλισμός Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών


ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 3
MAZDA B2600 4x4

 • Α’ Τύπου Χωρητικότητας 1.000 lt νερού
 • Πλήρης Εξοπλισμός Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών


ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 4
MAZDA B2600 4x4

 • Α’ Τύπου Χωρητικότητας 1.000 lt νερού
 • Πλήρης Εξοπλισμός Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών


ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 6
TOYOTA HILLUX 4x4

 • Α’ Τύπου Χωρητικότητας 500 lt νερού
 • Πλήρης Εξοπλισμός Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών