Κακοκαιρία “Ελπίς”: Ο απολογισμός της σφοδρής χιονόπτωσης

Ένα τεράστιο κύμα κακοκαιρίας, έπληξε μεγάλο μέρος τη χώρας από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου νωρίς το πρωί.

Η “Ελπίδα” ήρθε και στην πόλη μας και ήταν ένα ιστορικό φαινόμενο, που όμοιό του, δεν είχαμε ξαναδεί.

Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης, λειτούργησε από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, με 24ωρες βάρδιες, ξεκινώντας με ρίψεις άλατος πριν τη χιονόπτωση αλλά και καθόλη τη διάρκεια των φαινομένων με αποχιονισμούς, κοπές δένδρων και επεγκλωβισμούς ατόμων και οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα η Ομάδα μας κλήθηκε να συνδράμει σε:

▪️ 43 κοπές δέντρων ▪️ 15 μεταφορές ατόμων ▪️ 3 ρυμουλκήσεις οχημάτων
▪️ 1 πυρκαγιά σε κάδο
▪️ 85 ώρες αποχιονισμού δρόμων
▪️ 30 ώρες ρίψης άλατος

Οι συνθήκες που επιχειρήσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολες καθώς τις πρώτες ώρες κληθήκαμε να συνδράμουμε με έντονη χιονόπτωση και όλες τις υπόλοιπες ημέρες η χιονόστρωση που στους περισσότερους δρόμους ξεπερνούσε τους 40 πόντους και σε κάποιους έφτανε ακόμη και τους 70, δυσχαίρενε τρομερά το έργο μας.

Πολλές ήταν οι φορές που η κούραση, η απογοήτευση του να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα τόσο μεγάλο φαινόμενο και να μην μπορείς να βοηθήσεις λόγω των συνθηκών κάθε άνθρωπο που ζητούσε τη βοήθειά μας, παραλίγο να μας λυγίσει.

Όμως η αγάπη μεγάλης μερίδας κόσμου, η κατανόηση στην τεράστια και ανιδιοτελή προσπάθεια που καταβάλαμε ως Εθελοντική Ομάδα ήταν ο κινητήριος μοχλός για να συνεχίσουμε το έργο μας και πλάι πλάι στους πολίτες να επιστρέψει η πόλη στην κανονικότητά της.

Ευχαριστούμε λοιπόν, όλους όσοι με υπομονή παρά τις δυσκολίες αναγνώρισαν την προσπάθειά μας, τον Δήμος Ηλιούπολης για τη στήριξη και τη συνεργασία, αλλά και την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρασφάλειας Βάρης , που έδειξε την αλληλεγγύη της και όταν χρειάστηκε άμεση αντικατάσταση των αλυσίδων του οχήματός μας, προσφέρθηκαν να μας παραχωρήσουν τις δικές τους.

Η Ομάδα μας θα βρίσκεται κάθε φορά στο πλευρό των πολιτών, χειμώνα καλοκαίρι και σε πλήρη ετοιμότητα να αντεπεξέλθει τα μέγιστα όποτε και όπου χρειαστεί.