Ανασκόπηση για το 2022

Το 2022 σε λίγες ώρες θα είναι παρελθόν και μία νέα χρονιά ανοίγεται μπροστά μας…

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, έτσι και το 2022, μπήκε και έφερε μαζί του ένα λευκό πέπλο, που μαζί με την “άσπρη μέρα” έκανε την πόλη μας αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα, καθώς ο όγκος του χιονιού από την κακοκαιρία “Ελπίς”… ήταν ανέλπιστος!
Για πολλές ημέρες, μέλη της ομάδας μας, μέρα και νύχτα, σάρωναν την πόλη, κάνοντας αποχιονισμούς και ρίψεις άλατος.

Το έργο μας όμως δεν ήταν μονάχα αυτό… πολλοί συμπολίτες μας χρειάστηκαν μεταφορά, αλλά και μετά την κακοκαιρία, είχαμε αρκετή… δουλειά, καθώς πολλά δένδρα είχαν πέσει από το βάρος του χιονιού.

Πολλές ήταν οι φορές που η κούραση, η απογοήτευση του να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα τόσο μεγάλο φαινόμενο και να μην μπορείς να βοηθήσεις λόγω των συνθηκών κάθε άνθρωπο που ζητούσε τη βοήθειά μας, παραλίγο να μας λυγίσει. Όμως η αγάπη μεγάλης μερίδας κόσμου, η κατανόηση στην τεράστια και ανιδιοτελή προσπάθεια που καταβάλαμε ως Εθελοντική Ομάδα ήταν ο κινητήριος μοχλός για να συνεχίσουμε το έργο μας.

Όσο κάναμε μια παύση από τα ακραία φαινόμενα του χειμώνα και περιμένοντας τη νέα αντιπυρική περίοδο, η ομάδα μας πραγματοποίησε δράσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών για το περιβάλλον, τη μεγάλη σημασία του εθελοντισμού αλλά και την αγάπη για το βουνό μας, τον Υμηττό.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα μας συμμετείχε σε αναδασώσεις αλλά και δράσεις γνωριμίας των πολιτών με τον Υμηττό, σε μία προσπάθεια να ανακαλύψει ο κόσμος, τη μαγεία και τον πλούτο του βουνού μας.

Και φτάνει η αντιπυρική περίοδος… Τόσο ο τομέας μας όσο και οι όμοροι τομείς, ευτυχώς δεν έπεσαν “θύματα” κάποιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Δε συνέβη όμως το ίδιο και με το κομμάτι από τη Γλυφάδα εως την Βούλα, ένα μεγάλο μέρος του οποίου κάηκε από την καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου, στην οποία η ομάδα μας συνέδραμε και παράλληλα είχαν επανδρωθεί οχήματα για να προστατευσουν αν χρειαστεί και τον δικό μας τομέα.

Την 19η Ιουλίου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Η ομάδα μας έστειλε άμεσα μετά από κλήση της πυροσβεστικής, όχημα επανδρωμένο με εθελοντές που έδωσαν πολύωρη μάχη με τις φλόγες, καθώς η προσπάθεια που κάνουμε δεν αφορά μόνο στην περιοχή μας, αλλά όπου παραστεί ανάγκη.

Η ομάδα μας έχει την μεγάλη χαρά να είναι μέρος ενός πολύ σημαντικού εγχειρήματος που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι. Οι εθελοντικές ομάδες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης, ένωσαν τις δυνάμεις τους και με αρωγό τη WWF Greece μετέβησαν στον μακρινό Έβρο όπου επί πολλές ημέρες είχε πληγεί από πυρκαγιά το ιστορικό δάσος της Δαδιάς.

Αυτά είναι μόνο ένα δείγμα από το σύνολο των δράσεων μας αλλά και της συνδρομής μας σε συμβάντα. Καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, κληθήκαμε να συνδράμουμε και σε αστικές πυρκαγιές, σε κοπές δέντρων, σε μεταφορές και αναζητήσεις ατόμων, σε μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης συμβάντα δασικών πυρκαγιών, αντλήσεις υδάτων και πολλά άλλα ακόμη, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα.

Η Ομάδα μας από το 1999 βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, συνδράμοντας με κάθε μέσο που διαθέτει. Πολλά μερόνυχτα στο βουνό, εκατοντάδες ώρες περιπολιών και σε πλήρη ετοιμότητα, για να βγάλουμε εις πέρας το έργο που τόσα χρόνια εκτελούμε με σεβασμό στον πολίτη, απόλυτη αίσθηση του καθήκοντός μας και μεράκι, αγάπη και φερεγγυότητα σε αυτό που κάνουμε καθώς τα μέλη μας είναι πλήρως καταργια να συνδράμουν όπου υπάρχει ανάγκη.

Το έργο μας λοιπόν, δε σταματά ποτέ. Νέα χρονιά, νέοι στόχοι και πολλές απαιτήσεις από εμάς για εμάς, μας κάνουν ακόμη καλύτερους σε αυτό που κάνουμε.

Ο απολογισμός λοιπόν αυτός ίσως να είναι μόλις ένα μικρό δείγμα σε όλα όσα προσφέρουν οι Εθελοντές όχι μόνο της ομάδας μας αλλά και των υπόλοιπων εθελοντικών ομάδων. Ελπίζουμε η νέα χρονιά να φέρει λιγότερες καταστροφές κι εμείς θα βρισκόμαστε πάντα σε ετοιμότητα, στο πλευρό των πολιτών για να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μπορούμε όπως κάνουμε για πάνω από 20 χρόνια!